Pipimea Reef Apartment

Maison Par La Mer and Peter Jones

Auckland, New Zealand

Pipimea Reef Apartments is a new build for a discerning developer, situated on one of Auckland’s most exclusive waterfront streets with panoramic views of the Waitemata Harbour and Rangitoto Island. The building has four levels of apartments on top of a private basement car park. The quality of the building, landscaped gardens and attention to detail hints at the exclusiveness of the building.

Pipimea Reef Apartment

Due to the close proximity of the site to adjacent buildings and the steep ground towards the rear of the site, Calibre Consulting designed temporary works for the construction of the basement structure.

As the building is located along Auckland’s waterfront and only few metres above sea level, the building’s design was complicated by the potential for groundwater levels to rise significantly. To mitigate this, our team designed a tanked basement and used the weight of the building along with screw piles at selected locations to resist hydraulic uplift pressures. As an extra measure, a network of subsoil drains leading to a pump chamber was designed to maintain the groundwater at safe levels.

The superstructure consists of concrete masonry block walls around the perimeter of the building, a rib and infill concrete floor system supported internally by steel and in-situ concrete beams which are propped by steel and in-situ concrete columns.

Markets:

Key Services:

Contact

Sean Gardiner

Sector Leader – Buildings/Structures

+64 3 371 0558
Email me

Contact us